CCV-D2 Rijopleiding

In de CCV-D2 opleiding leer je veilig, vlot en comfortabel rijden met oog voor veiligheidsrisico’s. Onder tijdsdruk, in druk verkeer en via de juiste weg en met oog voor discretie, service en detail. Een directiechauffeur is vakinhoudelijk competent en moet daarnaast beschikken over een uitstekende rijvaardigheid en uitstekend inzicht.

Wereldwijd zijn er geen landen met betere specialistische rijopleidingen dan Nederland. Zelfs in de UK en Duitsland hebben ze geen hoogwaardig geaccrediteerde rijopleidingen voor directie- en beveiliging chauffeurs. Er zijn 4 opleidingen beschikbaar in Nederland waaronder de (CCV) D1D2 en de specialistische rijopleidingen D3 en D4. Daarnaast zijn er nog opleidingen voor het rijden in hoog-risico landen en met gepantserde voertuigen.

Onderwerpen van de CCV-D2 rijopleiding

Tijdens de praktijk gerichte voortgezette rijopleiding CCV-D2 wordt er zowel op de openbare weg als op een besloten oefencircuit getraind. Gedurende de 5-daagse voortgezette rijopleiding wordt er verwacht dat de cursist aantoont dat de kijktechniek, het verkeersinzicht, het waarnemings- en anticipatievermogen en de rijtechniek op een goed niveau zijn, een goede voertuigbediening en -beheersing heeft (ook in complexe verkeerssituaties), een veilige, vlotte en comfortabele rijstijl heeft en een (route)beveiligingsplan in het kader van de verkeerstaak kan maken en uitvoeren.

De rijopleiding heeft een examen dat met een voldoende afgesloten moeten worden en afgenomen wordt door het CCV (onderdeel van het CBR). Alvorens de cursist aan de voortgezette rijopleiding deel mag nemen moet de cursist in het bezit zijn van de CCV-D1.

Wij raden de cursist altijd aan om zichzelf aantrekkelijker te maken voor werkgevers vanwege het grote aanbod van beveiligers en directie chauffeurs. Het behalen van een EHBO opleiding is een goede aanvulling op het CV van de cursist welke hem/ haar aantrekkelijker maken voor werkgevers. Deze opleidingen kunnen als combinatie training geboekt worden tegen korting en dient aangegeven te worden tijdens het inschrijven.

Deze opleiding is bedoeld voor personen die werkzaam zijn of werkzaamheden gaan verrichten in de functie van directiechauffeur, persoonsbeveiliger of particulier onderzoeker.

Doelstelling van de opleiding

De volgende onderwerpen worden behandeld in de opleiding:

 • verdieping van de kijktechniek
 • uitbreiding van de rem- en stuurtechnieken
 • uitwijktechnieken
 • krachtenbeheersing
 • rijden van bochtlijnen
 • inhaalprocedure
 • basis inhaaltechniek
 • beslissingsvaardigheid
 • multitasking
 • maken (route)beveiligingsplan
 • in- en uitstapprocedures

Aanvangsniveau

Minimaal CCV-D1 (voor deelname aan het CCV-D2 examen is een geldig CCV-D1 certificaat vereist).

Het volgen van de CCV-D2 geeft recht op het aftekenen van vier applicatiedagen op het CCV-D1 Certificaat Directiechauffeur.

Locaties

Deze opleiding wordt verzorgd op de openbare weg, een beperkt gedeelte van de opleiding vindt plaats op een afgesloten oefenlocatie. De examenlocatie vindt plaats CCV te Leusden.

Rapportage

Schriftelijke en in uitgebreide vorm.

Maximaal twee per auto.

5 dagen (inclusief CCV-D2 examen).

Het examen voor de CCV-D2, voortgezette rijopleiding directiechauffeur, wordt door de CCV afgenomen. Bij het behalen van een voldoende resultaat wordt door de CCV het CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur afgegeven.

Scroll omhoog