Predictive Profiling

Predictive Profiling is een werkwijze waar d.m.v. een dreigingsevaluatie voorspellingen en categorisatie gedaan kunnen worden om zo, de werkwijze van mogelijke criminelen en- of terroristen bloot te leggen. De dreigingsevaluatie wordt gedaan met behulp van gedragsobservaties, gebeurtenissen en- of voorwerpen en alle voorhanden zijnde informatie.

Predictive Profiling komt oorspronkelijk uit Israël en wordt ook wel proactieve beveiliging genoemd vanwege een proactieve benadering die verwacht wordt van bijv. een beveiliger om zo incidenten te voorkomen i.p.v. te reageren op een crisis situatie.

Voorbeeld van Predictive Profiling:

Een objectbeveiliger ziet een persoon staan met een fotocamera bij een multinational en maakt foto’s van het gebouw. De beveiliger wordt geacht mee te denken en actief te blijven zoeken naar ongewoon gedrag of ongewone situaties. De beveiliger blijft niet afwachten en doet geen aanname dat het “maar” een toerist is, maar loopt vriendelijk richting de persoon die verdacht gedrag vertoont. Bij benadering van de persoon geeft de persoon aan dat hij een ingenieur is en van bouwwerken houdt en een groot fan is van dit specifieke gebouw. Bij verdere observatie vindt de beveiliger het verhaal aannemelijk en gaat terug naar binnen nadat hij de man vriendelijk heeft uitgelegd dat foto’s maken niet wordt gewaardeerd bij soortgelijke gebouwen. Dit verhaal had ook anders af kunnen lopen, namelijk dat de man zenuwachtig zou reageren of weg zou rennen. Hierbij zou je denken: wat heeft de beveiliger dan bereikt?

De gedachte is dat tegenstanders, criminelen of terroristen het gevoel moeten krijgen dat hun gedrag niet onopgemerkt blijft, wordt geregistreerd en hierop gereageerd wordt om verdere incidenten te voorkomen en om zo geld te besparen en leed te voorkomen. Profiling is toepasbaar op publiek toegankelijke en gesloten objecten en wordt door zijn effectiviteit ook gebruikt door overheidsdiensten.

Voor meer informatie over de predictive profiling opleiding kunt u contact met ons opnemen.

Scroll omhoog