Observatie Opleiding

Vanwege het gebrek aan geaccrediteerde observatie opleidingen voor fraude onderzoekers, sociaal rechercheurs, particuliere onderzoekers en persoonsbeveiligers in Nederland heeft Global Security Training in samenwerking met Strongwood een zeer uitgebreide observatie opleiding ontwikkeld. Deze observatie opleiding zal bestaan uit 2 niveaus en losse modules. Alle niveaus en modules zullen worden geëxamineerd en bij positief resultaat zal de cursist een certificaat ontvangen.

Observatie Opleiding 1

(OBSO-1)

Deze basis Observatie Opleiding 1 (OBSO-1) heeft naast 4 halve dagen rechercheren, een volle dag theorie ook nog eens 5 aaneengesloten praktijkdagen. Deze intense opleiding is o.a. speciaal voor sociaal rechercheurs en particulier onderzoekers ontwikkeld die incidenteel of structureel te maken krijgen met het uitvoeren van observatieopdrachten waarbij het subject of de subjecten veilig en professioneel moeten worden gevolgd.

Het volgen ‘op de voeten’ gebeurd: lopend, statisch vanuit een vaste positie, in de horeca, winkels, warenhuizen en in het openbaar vervoer. Het volgen met voertuigen gebeurd: in wijken, in winkelstraten, op snelwegen, bij benzinepompen en in bosrijke gebieden. Het praktijkgedeelte van de OBSO-1 is geen 9 tot 5 opleiding waarbij je aan de hand wordt genomen en aan het eind van de dag weer naar huis gaat maar een intense opleiding met lange dagen waarbij je wordt voorbereid op extreme situaties. De gedachte hierachter is dat als men genoeg uren en moeilijke situaties meemaakt tijdens de training, er een database in de hersenen wordt opgebouwd waardoor de observant in de toekomst goede inschattingen kan maken. De totale opleiding duurt in totaal ongeveer 4 weken.

Observatie Opleiding 2

(OBSO-2)

In deze 10-daagse observatie opleiding wordt alles behandeld wat ook in de OBSO-1 behandeld wordt. Daarnaast zal er dieper worden ingegaan op de procedures en technieken onder bijzondere omstandigheden. Tijdens de OBSO-2 zal de focus vooral liggen op het uitvoeren van observaties in het buitenland. Kandidaten voor de OBSO-2 dienen eerst de OBSO-1 met goed gevolg te hebben afgesloten.

Waarom voor ons kiezen?

Onze observatie opleiding is niet alleen gericht op het volgen van mensen. Je leert bij ons het correct uitvoeren van een opdracht in zijn totaliteit. Dus van het communiceren met een klant, het uitvoeren van een digitaal onderzoek tot aan de daadwerkelijke observaties en het maken van de eindrapportage. Dit maakt de opleiding wel langer en intensiever, maar de leercurve is een stuk hoger.

Daarnaast is de opleiding die wij aanbieden specifiek gemaakt voor de particulier onderzoekers, persoonsbeveiligers, privé detectives en sociaal rechercheurs. Het uitvoeren van een observatie opdracht in het private domein is heel anders dan bij de overheid. Vaak voer je opdrachten met minder teamleden en middelen uit. Dit vereist een andere manier van voorbereiding en werken. Onze instructeurs hebben dus niet alleen voor de overheid gewerkt, ze zijn nu nog steeds werkzaam voor gerespecteerde recherchebureaus in Nederland en zijn daarom op de hoogte van de laatste tactieken en technieken.

Ook zijn we tijdens de opleiding op zoek naar nieuw talent. Dit betekent dat als je voldoet aan de eisen en je in het bezit bent van het juiste karakterprofiel, je geselecteerd kunt worden om je investering uiteindelijk weer terug te verdienen bij de recherchebureaus die aan ons verbonden zijn. Onze opleiding wordt gezien als DE standaard in Nederland.

Observatie Training Modules

Naast de OBSO-1 en OBSO-2 zijn er een aantal interessante modules te volgen:

 • Module baken plaatsen
 • Module infiltratie
 • Module pseudokoop
 • Module preventieve observatie
 • Module observatie in bosrijke gebieden

Alle trainingen worden verzorgd in Nederland. Bij genoeg aanmeldingen kunnen alle observatie trainingen ook in het buitenland verzorgd worden.

Global Security Training biedt tevens een uitgebreid pakket met korting aan cursisten die niet alleen de OBSO-1 willen doen maar ook een Particulier Onderzoeker Opleiding. Daarnaast is de CCV-D1 een perfecte aanvulling voor personen die als observant willen werken omdat deze de rijvaardigheid verhoogt waardoor de observant beter in staat is om veilig te rijden en tegelijkertijd veilig te kunnen observeren. Daarnaast verhoogt het ook de kansen op de arbeidsmarkt.

Particulier onderzoekers, fraude onderzoekers, persoonsbeveiligers en sociaal rechercheurs.

Er worden je vaardigheden aangeleerd die benodigd zijn om op een veilige manier, onopvallend bewijs te vergaren voor onderzoeken en om een gevorderd observant te worden. Er wordt o.a. geleerd om te voet en per auto observaties uit te voeren. Deze vaardigheden zullen daarna elke dag uitvoerig worden getest gedurende gecontroleerde observatie oefeningen.

 • Realistische scenario’s
 • Zeer ervaren instructeurs
 • Je leert unieke vaardigheden
 • Training + examens
 • Voeding
 • Accommodatie

Maximaal 12 deelnemers.

4 halve dagen rechercheren, 1 volle dag theorie en 5 dagen praktijk (OSBO-1), 10 dagen (OBSO-2).

Docenten

De docenten hebben ruime praktijkervaring als observant en instructeur. Zij zijn afkomstig van de observatieteams (OT) van specialistische eenheden van de Nederlandse Politie en Defensie.

 • Diploma Observatie Opleiding 1 (OBSO-1)
 • Diploma Observatie Opleiding 2 (OBSO-2)
Scroll omhoog